Artsenpraktijk In Balans

Voor balans in leefstijl en gezondheid

(Weer) In Balans

Basisprincipes

Binnen Artsenpraktijk In Balans wordt gewerkt vanuit een aantal basisprincipes en begrippen om (weer) in balans te komen:

  • Positieve Gezondheid
  • Klacht als signaal
  • Integrale geneeskunde
  • Leefstijlgeneeskunde
  • Zelfherstellend vermogen
  • In Balans

Positieve Gezondheid

Het startpunt van mijn benaderingswijze is steeds het begrip ‘positieve gezondheid’, waarbij de nadruk niet ligt op één enkele klacht, maar op je welzijn als geheel om (weer) in balans te komen:

“Gezondheid is het vermogen van mensen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven.

Positieve Gezondheid kent 6 dimensies: lichaamsfuncties, mentale functies en beleving, spirituele/existentiële dimensie, kwaliteit van leven, sociaal-maatschappelijke participatie en dagelijks functioneren” (iph.nl).

De 6 dimensies van Positieve Gezondheid

Samen kijken we op meerdere niveaus naar je klachten, waarbij bijvoorbeeld naast je lichamelijke gezondheid ook sociale relaties, levensplezier en zingeving aan bod zullen komen. Je klachten zie ik als signaal van het lichaam met mogelijke gevolgen voor (één van) bovengenoemde zes dimensies van positieve gezondheid. Zie voor meer informatie het volgende korte filmpje:

Filmpje ‘Mijn Positieve Gezondheid’

Integrale en leefstijlgeneeskunde

Voor verder onderzoek en behandeling maak ik gebruik van de principes van de reguliere geneeskunde, aangevuld met complementaire geneeswijzen. Deze combinatie wordt ook wel Integrative Medicine of integrale geneeskunde genoemd (‘the best of both worlds’). Samen brengen we je huidige leefstijl in kaart en leggen we dit naast je gewenste leefstijl. Vervolgens formuleren we jouw persoonlijke doelen. Voor herstel van je klachten maken we zoveel mogelijk gebruik van (het ondersteunen van) het zelfherstellend vermogen van lichaam en geest: een krachtig vermogen van onschatbare waarde!

In Balans

De eerdergenoemde begrippen en zes dimensies van positieve gezondheid heb ik verder uitgewerkt in mijn visie en werkwijze, onder het acroniem In Balans. Hieronder zie je in één oogopslag mijn visie, waarbij ik onderscheid maak tussen de begrippen en zes dimensies:

Weer in balans

In        Inspiratie
B         Beweging en Bewust zijn
a
L         Lekker leven
a
N         Natuur en natuurlijke voeding
S          Slapen, Samen, Seksualiteit en Spiritualiteit

Kijk voor meer informatie op de pagina ‘Werkwijze‘.